”Another Earth” sau speranța la o a doua șansă

Acest film am decis să-l văd deoarece pe mine mă atrage idea de univers paralel sau “What if I had done things differently?” și mă interesează să văd cât mai multe abordări. Când am văzut în trailer cel de-al doilea Pământ mare și albastru pe cer evident m-a dus cu gândul la Melancholia și la un eventual doomsday.

Însă ”Another Earth” explorează o altă idee. Una ceva mai asemănătoare cu cea din serialul Fringe. O altă lume unde toți avem doppelgangers care duc vieți oarecum mai diferite pentru că în anumite momente din viață au luat decizii diferite de ale noastre, astfel dezvoltându-se diferit atât ei cât și lumea în care trăiesc.

Nu e genul de Hollywood movie, deci are potențialul și pretenția de a-ți pune puțin mintea la muncă.

O tânără aspirantă la o educație de calitate și cu posibilitatea unui viitor strălucit are un accident într-o seara. Neatenția și consumul de alcool o fac să loveasca o mașină în care erau un bărbat, soția sa însărcinată și băiețelul lor. Doar bărbatul supraviețuiește și își trăiește viața într-o casă dezordonată și izolat de lume. Tânăra (Rhonda) decide să se implice în viața lui crezând că își va putea repara cumva greșeala dacă reușește să-l facă fericit. Seara în care ea a avut accidentul a fost și seara în care s-a anunțat descoperirea unei noi planete. O planetă identică cu planeta Pământ, astfel va fi denumită Earth 2 și curând se va organiza și un concurs premiul fiind o excursie pe această planetă unde fiecare om își are dublura.

Atmosfera filmului e una sumbră, dramatică și enigmatică în același timp. Explicațiile științifice legate de Earth 2 sunt puține, problema nefiind analizată în profunzime.

În schimb, filmul se centrează mai mult pe evoluția emoțională a personajului principal (Rhonda).

Consider că echilibrul e bine stabilit deoarece nu te încurcă cu teorii super complicate, dar îți conturează o idee în legătură cu ”planeta oglindă”. Astfel, face povestea mai accesibilă prin focusarea pe emoții și confruntarea fetei cu vina legată de ce a făcut și demersul ei către a-și minimaliza aceste sentimente. Filmul are un final foarte interesant și deschis interpretărilor. Sigur te vei gandi ce ai face dacă te-ai întâlni față în față cu dublura ta. Ce ai întreba-o? Vei fi curios să afli ce a făcut diferit față de tine în viață?

Subiectul mi se pare unul foarte ofertant și atractiv deoarece majoritatea persoanelor cred că s-au confruntat cu întrebări de genul ”Ce-ar fi fost dacă ar fi ales altfel? Dacă ar fi mers pe alt drum?”. Cine zice că nu s-a gândit fie minte, fie nu reflectează asupra trecutului sau e foarte norocos. Mie cel puțin mi-ar plăcea să știu cum ar fi fost viața mea dacă în anumite momente aș fi ales altceva.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s